TOP maklér Ing. Martin Sklenár: V realitách nestačí len chcieť

Je dôležité vyznať sa v nehnuteľnostiach? A v čom je výhoda práce s realitami? Aj na tieto otázky odpovie skúsený nitriansky maklér Ing. Martin Sklenár.

Kedy a prečo ste sa rozhodli vyskúšať dráhu realitného makléra?

Práca realitného makléra ma zaujímala už po ukončení vysokej školy. Prišla však príležitosť založiť si s kamarátom a bývalým spolužiakom stavebnú firmu, v ktorej som videl veľký potenciál. Žiaľ, po dlhých rokoch vo firme to nedopadlo podľa mojich predstáv. Začal som sa teda viac pohrávať s myšlienkou stať sa realitným maklérom a začal som sa tomuto oboru venovať intenzívnejšie.

Pre TUreality ste sa rozhodol sám? 

Ťažko povedať. Moja kariéra začínala v inej realitnej kancelárii, kde som naberal svoje skúsenosti. Jej konateľ sa po roku rozhodol, že sa zlúči s TUreality, takže som bol viac menej postavený pred hotovú vec. Pravdupovediac, veľmi mi to zlučovanie nevyhovovalo, mal som už vyšliapané svoje chodníčky. Ale teraz som rád, že k tomu došlo a ja som zostal súčasťou tohto skvelého tímu.

Čo vás na tejto práci najviac baví?

Že je pestrá. Každý deň sa stretnem s niečím novým, s niekým novým a snažím sa ľuďom pomáhať a poradiť im. Práca s ľuďmi je najťažšia, ale aj najkrajšia.

Neobávali ste sa svojho nedostatku skúseností v realitnom svete?

Vôbec nie. Tým, že som vyštudovaný stavbár a mám 12-ročnú prax v stavebnej firme, viem na prvý pohľad posúdiť stav nehnuteľnosti a následne odborne vysvetliť predávajúcemu alebo záujemcovi na obhliadke svoj názor. Práve to sú skúsenosti, ktoré podľa mňa mnohým maklérom chýbajú.

Čo všetko musí realitný maklér podstúpiť, aby sa stal maklérom?

V prvom rade musí mať pevnú vôľu. Nič nie je v živote zadarmo. Veľa ľudí si myslí, že ide spraviť dieru do realitného sveta a zbohatnúť v krátkom čase. Práca je náročná, vyžaduje si trpezlivosť, cieľavedomosť, veľa učenia…

Treba podstúpiť veľa školení. No výhodou TUreality je, že majú veľmi dobre prepracovaný systém pre nováčikov. Takisto manažéri jednotlivých pobočiek sú veľmi nápomocní a je na každom nováčikovi, ako veľmi chce. Ten, kto na sebe tvrdo pracuje a s pomocou manažmentu sa v TUreality presadí.

Aká je vaša prednosť, ktorá z vás robí dobrého makléra?

Nemyslím si, že je na mne niečo výnimočné. Ja som stará škola, ku všetkému pristupujem zodpovedne. Za mňa hovorí moja prax a skúsenosti. Ja sa do práce nenútim, chcem pracovať a baví ma to každý deň. Nestačí len chcieť, ale aj niečo preto spraviť.