Komerčné nehnuteľnosti vlani dosiahli rekordný objem investícií

O rekordných investíciách na našom trhu s komerčnými nehnuteľnosťami sa šuškalo počas celého minulého roka. Pred pár dňami sa tieto predpovede definitívne potvrdili, nakoľko analytici zverejnili výsledky poukazujúce na obrovský medziročný nárast.

Spoločnosť CBRE nám už tradične prináša aktuálne informácie a štatistiky hodnotiace dianie na realitnom trhu. Hneď v úvode roka prichádza so správou zameranou na minuloročný vývoj v oblasti komerčných realít, ktorá mapuje hlavne obchodovanie s nehnuteľnosťami patriacimi do tohto segmentu. Výsledky sú excelentné a podľa štúdie analytikov padlo aj zopár rekordov potvrdzujúcich, že rok 2016 bol obzvlášť silný.

 Objem investícií dosiahol rekordných 853 miliónov

 853 mil. €, presne na takúto sumu sa vyšplhal celkový vlaňajší objem investícií v segmente slovenských komerčných realít. Ide o rekord, ktorý sa tak skoro nemusí zopakovať, nakoľko v porovnaní s predošlými rokmi je to priepastný skok nahor. Napríklad v roku 2015 investori vložili do tunajších komerčných nehnuteľností o 94% peňazí menej ako vlani, čo potvrdzuje obrovský medziročný rozdiel.

Takmer polovicu obratov zaistil retailový trh

O rekordný úspech v minulom roku sa postarali najmä obchody na retailovom trhu. Tie tvorili výrazný podiel všetkých transakcií, ktorý dosiahol necelú polovicu všetkých zrealizovaných obchodov. Odborníci z CBRE hovoria o 48,8% podiele, čo v konečnom dôsledku znamená 417 preinvestovaných miliónov eur. Na dosiahnutie tejto sumy stačilo investorom kúpiť 11 objektov, medzi ktorými vynikli bratislavský Central a trenčianske Laugaricio.

Úspech zaznamenal aj kancelársky trh

Aj keď podiel investícií do kancelárskych priestorov dosiahol vlani zhruba iba tretinu toho, čo investície do retailu, v porovnaní s minulými rokmi ide o výrazný úspech. S 13,8% podielom vyčísleným na 118 mil. € sa síce kancelársky trh zaradil až na 3.pozíciu za spomínaný retail a oblasť priemyselných nehnuteľností s 26,8% podielom objemu investícií, no na rozdiel od minulých rokov je to viac ako 10% medziročný rast. Na ňom sa podpísali najmä transakcie v Bratislave, kde boli predané dosť drahé budovy ako Cubus, Twin City A alebo Europeum.

Čítaj celý článok